31 Aralık 2014 Çarşamba

Üsküdar Poğaçası


Malzemeler
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta (sarıları üzerine kullanılacak)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 paket yaş maya (Pakmaya)
  • aldığı kadar un 
İçi İçin 
  • 3 adet haşlanmış patates
  • yarım demet maydanoz
  • pul biber
  • karabiber
  • nane
  • tuz 
  • kırmızı toz biber
Üzeri için 
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • susam
  • çörekotu
  • haşhaş
Hazırlanışı 

              Öncelikle her poğaçada olduğu gibi sıvı malzemeleri bir kabın içerisine alıp maya eriyene kadar karıştırıyoruz maya eriyince azar azar un ilave edip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz ve hamurun üzerini örtüp yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz. Hamurumuz mayalanırken patatesleri rendeleyip maydanozu doğrayıp ilave ediyoruz ve baharatlarını ekleyip karıştırıyoruz.

               Hamur mayalanınca istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp merdane yardımı ile çok büyük olmamak kaydıyla açıyoruz.


                                       Açtığımız hamurun içerisine harcımızdan koyup dolma sarar gibi sarıyoruz.





                                    Sarmış olduğumuz poğaçamızı fırın tepsisine alıp tüm hamura aynı işlemi uygulayıp 15 dk tepsi mayası yaptırdıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam, çörek otu ve haşhaş serpip 180 derecelik fırında altları kızarana kadar pişiriyoruz.



Not: Dilerseniz hamuru açtıktan sonra fırça ile sıvıyağ sürüp iç malzemesini öylede koyabilirsiniz. Ve yine dilerseniz iç malzemesini patatesli değilde peynir, sucuk, kaşar, kıyma, ıspanak gibi iç malzemelerle de yapabilirsiniz.

30 Aralık 2014 Salı

Bardakta Kremalı Kek


Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı un 
  • 13 adet karton kahve bardağı
Kreması için
  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 7 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
Süslemek için 
  • çikolata 
  • portakal kabuğu

Hazırlanışı

                Öncelikle kekimizi hazırlıyoruz yani her kekte olduğu gibi şeker ve yumurtayı boza kıvamına gelene kadar çırpıp sıvıyağ yoğurt ve kakaoyu ekliyoruz rengi değişince unu , kabartma tozu ve vanilyayı ekliyoruz ve kekimiz hazır. Karton bardaklarımızı yarısına kadar dolduruyoruz ve kesinlikle bardakları yağlamıyoruz çünkü kolaylıkla çıkacak kek pişince içinden. Ve doldurduğumuz bardakları 170 derecelik fırında kürdanla kontrol ederek pişiriyoruz.


                             Pişen kekleri ilk sıcaklıkları çıktıktan sonra bardaklardan çıkarıyoruz ve küçük bir meyve bıçağı yardımı ile keklerin dibini çıkarmadan içlerini oyuyoruz.

                     
                                      İçlerini oyduğumuz kekleri soğumaya bırakıyoruz ve bir yandan da krema malzemelerinin hepsini (krem şanti hariç) bir tencere içerisine alıp karıştırıp kaynayıp göz göz olana kadar pişiriyoruz. Ve kremanın da ilk sıcaklığı çıkınca içerisine toz haldeki krem şantiyi döküp çırpıyoruz. İster krema torbası yardımı ile isterseniz de tatlı kaşığı yardımı ile keklerimizin içerisini dolduruyoruz. Ve doldurduğumu keklerin üzerini çikolata ve de portakal kabuğu ile süslüyoruz. Tabi siz isterseniz üzerine fındık, fıstık yada renkli şekerleme ile de süsleyebilirsiniz.





 


29 Aralık 2014 Pazartesi

Haşhaşlı Börek


Malzemeler

  • 1 yumurta
  • yarım su bardağı sıvıyağ
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • aldığı kadar un 
İçi için
  • 250 gr çekilmiş sarı haşhaş
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri için 
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
Hazırlanışı

              Öncelikle hamuru yoğurmak için sıvı malzemeleri bir kabın içerisine alıp maya eriyene kadar karıştırıyoruz ve azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz.

               Hamur mayalanırken haşhaşı bir kabın içerisine alıp sıvıyağ ile inceltiyoruz. Mayalanmış hamurdan istediğimizden büyüklükte bir beze koparıp oklava yardımı ile açabildiğimiz kadar açıyoruz.


                                     Açtığımız yufkanın üzerine aşırıya kaçmamak kaydıyla sıvıyağ söküp her yanına yayılması için fırça yardımı ile yada yufkayı katlayarak yağlıyoruz ve yağladığımız yufkaya haşhaş döküp her yananı eşit şekilde sürüyoruz.



                                    Haşhaş sürdüğümüz yufkayı rulo şeklinde sarıp gül sekline getirip yağlanmış olan fırın tepsisine alıyoruz.




                                    Kalan hamuru bezelere ayırıp her bezeye aynı ilemi uygulayıp tepsiyi dolduruyoruz.

 

                                    15-20 dk kadar tepsi mayası yaptırıp yoğurt ve yumurtayı çırpıp böreğin üzerine sürüyoruz ve 170 derecelik fırında altı ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz.






Not: Dilerseniz açtığınız her hamuru gül şelini verip tek porsiyonluk olarakta pişirebilirsiniz.

        Ve yine dilerseniz haşhaşın içerisine fındık yada ceviz de ilave edebilirsiniz.


                               

26 Aralık 2014 Cuma

Havuçlu Kek (Brezilya Tekniği ile)


Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 adet havuç
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
  • 4 yemek kaşığı çekilmiş fındık (yada ceviz)
  • 3,5 su bardağı un 

Hazırlanışı 

              Öncelikle kekimizi her normal kek gibi yapmayacağız çünkü bir arkadaşım sayesinde öğrendiğim Brezilya'lıların kullandığı bir teknikle yapacağı tadı değişmiyor fakat yumuşaklığına yumuşaklık katıyor. Ve bu yüzden de ilk olarak kabımızın içerisine yumurtaları, şekeri, sütü, suyu ve rendelenmiş havuçları alıyoruz blander ile şeker eriyene kadar çırpıyoruz. (Blanderin çırpma kısmı ile değil bıçaklı kısmı ile çırpıyoruz.) Şeker eridikten sonra blanderi bırakıp unu, kabartma tozunu, vanilya ve tarçını eleyip mikser ile çırpıyoruz ve kıvam alınca çırpmayı kesiyoruz. Fındıkları ilave edip spatula ile karıştırıp yağlanmış kek kalıbına döküyoruz hamurumuzu. 170 derecelik fırında kürdan kontrolü ile pişiriyoruz.



25 Aralık 2014 Perşembe

Sarıyer Poğaçası


Malzemeler

  • 2 yumurta (sarıları üzerleri için)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 paket yaş maya (Pakmaya)
  • 250 gr margarin
  • 2 su bardağı ılık süt
  • aldığı kadar un 
İçi İçin
  • kaşar peyniri
Üzeri İçin
  • 2 Yumurta Sarısı
  • 1 çimdik toz şeker
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı

               Öncelikle margarini eritiyoruz ve bir kabın içerisine alıp tuz, şeker, maya, yumurta aklarını ve sütü alıp maya eriyene kadar karıştırıyoruz. Maya eridikten sonra (ben genelde pakmayanın yaş mayasını kullanıyorum çünkü hem çabuk eriyip işlemeye başlıyor hemde en güzel sonucu o veriyor.) azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edip üzerini nemli bezle örtüp yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz. Yarım saat sonra hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp elinizin içi ile yassılaştırıyoruz.

                                 Açtığımız hamurun içerisine uzun çubuklar halinde kestiğimiz kaşar peynirlerini koyuyoruz.

                                 Peyniri koyduğumuz hamuru fotoğraftaki gibi kapatıp hamurun ucundan değil fotodaki gibi peynirin dibinden bastırıp kapatıp tepsiye diziyoruz.

                                Hamurun hepsine şekil verdikten sonra yumurta şeker ve yağı çırpıp üzerlerine sürüyoruz ve 15 dk da tepsi mayası yaptırıp 170 derecelik fırında altları kızarana kadar pişiriyoruz.





22 Aralık 2014 Pazartesi

Çıtır Paneli Tavuk


Malzemeler

  • yarım kg tavuk göğsü
  • 1 paket çıtır pane harcı
  • 2 yumurta
  • sıvıyağ
Hazırlanışı

              Öncelikle tavukları istediğimiz büyüklükteki parçalara ayırıp yıkıyoruz. Yumurtaları bir kaba alıp çırpıyoruz. Pane harcını da yayvan bir tabağa döküyoruz. Bir tavaya yeterli miktarda (abartmamak kaydıyla) sıvıyağ koyup kızdırıyoruz. Tavukları önce yumurtaya sonrada paneye bulayıp kızgın yağa atıyoruz.Her iki yanları da güzelce kızarana kadar pişirip alıyoruz. Yanına mis gibi bir şehriye pilavı bide kremalı patates yapıp servis ediyoruz :)



Not: Dilerseniz tavuk göğüsü yerine but yada bagette alıp yapabilirsiniz bu tamamiyle sizin tercihinize kalmış.

20 Aralık 2014 Cumartesi

Arpa Şehriye Pilavı


Malzemeler

  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 2 su bardağı su
  • yarım yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

               Öncelikle bir pilav tenceresi içerisine yağları alıyoruz ve erimesi için ocağa koyuyoruz. şehriyenin çok azını tencereye alıp kızartıyoruz ve onlar kızarınca geri kalan şehriyeleri ilave edip bir kaç çevirip kaynar suyunu ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayınca tuzunu ilave edip suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Suyunu çektikten sonra altını kapatıp üzerini bir peçete yada pamuklu bezle örtüp demlenmeye bırakıyoruz. 


                          Tavuk yemeklerinin yanına özellikle çok yakışan bir pilav ve mutlaka denenmesi gereken bir pilav.


19 Aralık 2014 Cuma

Muhallebili Kemal Paşa Tatlısı


Malzemeler

  • 1 paket kemal paşa tatlısı
  • 1 litre süt
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 6 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti
Süslemek İçin
  • hindistan cevizi
  • fındık

Hazırlanışı

              Öncelikle kemal paşaları paketinde yazdığı gibi şerbetle haşlıyoruz. (onun malzemelerini yazmadım çünkü her pakette farklı ölçüler oluyor ama sadece şuna dikkat edin üzerinde yazan şekerden daha az koyun çünkü muhallebiye göre şekeri yüksek geliyor azaltın ki dengelensin tadı)

                               Haşladığımız kemal paşaları bir borcamın yada herhangi bir servis tepsisinin içerisine diziyoruz.
                                Diğer yandan da muhallebi malzemelerini krem şanti hariç bir tencere içerisine alıp göz göz oluncaya kadar kaynatıp pişiriyoruz. Ve ocaktan alıp ilk sıcaklığı çıkınca krem şantiyi ilave edip çırpıyoruz ve kemal paşaların üzerine döküp yaydırıyoruz.

                                   İstediğimiz malzeme ile süsleyip dolapta 2 saat dinlendirip servis ediyoruz.




17 Aralık 2014 Çarşamba

Kremalı Patates


Malzemeler

  • 2 büyük patates
  • 1 kutu krema
  • kaşar peyniri rendesi
  • tuz
  • karabiber
  • pulbiber
Hazırlanışı

              Öncelikle patatesleri soyup halka şeklinde yada elma dilimi şeklinde doğruyoruz. Sonra üzerlerine kremayı döküp baharatlarını ilave edip karıştırıp herhangi bir fırın kabın içine döküyoruz.180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

                                     Patatesler kızarıp yumuşayınca üzerlerine kaşar rendesini ilave ediyoruz. Ben pul biberi de içine değil üzerine serpiyorum kaşarla beraber.Tekrar fırına sürüp kaşarlar eriyene kadar bekletiyoruz ve sonra fırından alıp servise hazır hale geliyor.
                          


Not: Genellikle krema nasıl bir krema diye soru alıyorum aşağıdaki fotoda ki kremayı kullanıyoruz bunu A101 den alıyorum fakat büyük marketlerde Pınar yada başka markalarında aynı ürünü bulunuyor ve bunu ister böreklere, ister keklere, ister ganaj kreması yapmak için kullanabilirsiniz.


                 Ayrıca bu patatesi de hem kahvaltılarda hem tavuk yemeklerinin yanında hemde çay sofralarında rahatlıkla ikram edebilirsiniz her menüye uygun bir tattır.

16 Aralık 2014 Salı

Rulo Pasta


Malzemeler

  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 7 yemek kaşığı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması için 
  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 50 gram margarin
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt (şanti için)
İçi İçin
  • 3 adet muz
  • 2 adet kivi
  • nar (süslemek için)
Hazırlanışı
                Öncelikle pandispanyayı hazırlamak için yumurta ve şekeri boza kıvamına gelene kadar çırpıyoruz ardından unu kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek yeniden çırpıyoruz ve pişirme kağıdı serilmiş bir fırın tepsisine döküp her yanına yayılmasını sağlıyoruz ve 170 derecelik fırında kürdan kontrolü ile pişiriyoruz.



                                   Kek piştikten sonra ilk sıcaklığını çıkarıp rulo şeklinde sarıp bırakıyoruz ki sararken kek kırılmasın.

                                   Kekimiz bir kenarda soğurken diğer yandan muhallebi malzemelerini krem şanti ve margarin hariç hepsi bir tencere içerisine alıp göz göz olup kaynayana kadar pişiriyoruz. Pişince margarin ekleyip soğutuyoruz. Şantiyi 1 bardak sütle çırpıp yarısını muhallebiye ekleyip çırpıyoruz yarısını da süslemek için ayırıyoruz.

                                    Soğuyan keki açıp içerisine kremadan sürüyoruz.


                                    Meyveleri soyup kekin bir ucuna istediğimiz şekilde diziyoruz.


                                    Meyveleri de koyduktan sonra sıkı bir şekilde sarıyoruz kekimizi.


                                      Sardığımız keki herhangi bir servis tabağının içerisine alıp üzerine de kalan krema ile kaplayıp şanti ve narlarla süslüyoruz. 


                                   Dolapta en az 2 saat kadar dinlendirdikten sonra servis edebiliriz ama bu tür pastaların bir akşam önceden yapılıp bir gece dinlendirilip servis edilmesi her zaman lezzetine lezzet katar.




Not: Dilerseniz krema yerine her yanına sadece krem şanti ile de kaplayabilirsiniz fakat krema ile aynı tadı vermez.
        Yine dilerseniz pasta içerisine çilek, portakal, mandalina, şeftali gibi meyvelerle de süsleyip doldurabilirsiniz bu tamamiyle sizin tercihinize kalmış.

15 Aralık 2014 Pazartesi

Kide (Dızmana)


                 Aslında bir göçmen böreğidir yani genellikle göçmenler bilir ve yapar bende yarı göçmen sayılırım annem ve babaannem de hep yaparlar. Küçüklüğümden bu yana en özel günlerde hep evimizde kide yapılırdı. Biz kide diyoruz bu böreğe ama dızmana ya da göçmen böreği diyenlerde çok yani herkes öğrendiği gibi söylüyor ismini. İste bizim kidemizin tarifi;

Malzemeler

  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağına yakın sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya 
  • aldığı kadar un 
İçi İçin
  • peynir (aslında ekşimik konuluyor yani diğer adıyla çökelek o yoksa peynirde koyabilirsiniz)
  • toz kırmızı biber
  • sıvıyağ
Üzeri İçin
  • 3 su bardağı çiğ süt kaymağı (yada yoğurt olabilir)
  • 1 yumurta 
Hazırlanışı

              Öncelikle hamuru yoğurmak için bir kabın içerisine suyu, sıvıyağı, tuzu ve mayayı alıyoruz maya eriyene kadar karıştırıyoruz az az un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edip üzerini nemli bir bezle örtüp mayalanmaya bırakıyoruz. 

               30-40 dk kadar mayalandıktan sonra peynirimizi rendeleyip içine istediğimiz miktarda kırmızı biber ilave edip karıştırıyoruz. Mayalanan hamurdan istediğimiz büyüklükte bir parça koparıp önce uzun bir rulo şekli verip sonrada o ruloyu bastırıyoruz. 


                                      Açtığımız hamurun üzerine bir fırça yardımı ile sıvıyağ sürüp hazırladığımız peynirli içten koyuyoruz.




                               Yukarıdaki fotoda görüldüğü gibi iki yanından tutup hamuru birleştiriyoruz ve sonrada 2 parmak kalınlığında kesiyoruz.


                                   Kestiğimiz hamurları fotoğrafta görüldüğü gibi tepsiye diziyoruz. Fakat fırın tepsisi yada herhangi bir borcama koymuyoruz çünkü mayalanıp pişmeye başladıkça hamurlar büyüyüp tepsiden taşıyor bu yüzden fırına girebilen derin bir alemiyon tepsiye koyuyoruz ki taşma ihtimali aza iniyor ve daha güzel pişiyor.


                                        Bütün hamura aynı işlemi uygulayıp tepsiyi dolduruyoruz.


                                        Hamurlara şekil verdikten sonra 15-20 dk tepsi mayası yaptırıyoruz ve fırına sokmadan kaymağı bir kabın içerisine alıp içine yumurta kırıp çırpıyoruz ve 1 bardak kenara ayırıp gerisini böreğin her yanına eşit gelecek şekilde döküyoruz.


                                        170 derecelik fırında üstleri ve altları güzelce kızarana kadar pişiriyoruz ve fırından çıkınca ayırdığımız kaymağı yeniden böreğin üzerine döküp dinlendiriyoruz ki üst kısımlarının sertliği yumuşamış oluyor.
 


Not: İsteğe göre hamuru yoğurmak yerine fırından hazır ekmek hamuru alarakta yapabilirsiniz çünkü ekmek hamuruyla yapılan bir börek bu zaten.

12 Aralık 2014 Cuma

Tuzlu Minik Simitler


Malzemeler
  • 125 gr margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta 
  • 1 yemek kaşığı sirke 
  • aldığı kadar un 
Üzeri İçin
  • 1 yumurta 
  • susam
  • çörek otu
Hazırlanışı

               Kurabiye malzemelerini un hariç bir kabın içerisine alıp iyice karıştırıyoruz ve azar azar unu ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Üzeri için bir yumurtayı sarısını ve beyazını ayrı kaplara alıyoruz, susamı bir tabağa döküyoruz ve yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp önce elimizde yuvarlayıp daha sonra tezgahın üzerinde elimizle kalem şeklinde uzatıyoruz ve uzattığımız hamurun iki ucunu birleştirip simit şekli verip önce yumurta akına daha sonrada susama bulayıp fırın tepsisine diziyoruz, hamurun yarısını susamlıyoruz yarısını ise sekil verip üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiyoruz. Bütün hamura aynı işlemi uyguluyoruz ve 170 derecelik fırında altları kızarana kadar pişiriyoruz.




11 Aralık 2014 Perşembe

Sütlaç


Malzemeler

  • 1 çay bardağı pirinç (ben yasemin pirinci kullanıyorum kokusu güzel oluyor)
  • 1 su bardağı su
  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
Hazırlanışı

              Öncelikle pirincimizi yıkayıp bir tencere içerisine alıp üzerine de 1 bardak su ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Pirinçler kaynayıp yumuşayınca sütü ilave edip güzelce karıştırıp kaynaması için bırakıyoruz. Süt kayanamaya başlayınca ara ara karıştırıyoruz ki taşmasın ve bu şekilde yarım saat kadar kaynatıyoruz. Yarım saat sonunda şekeri ilave edip karıştırıyoruz. (İsteğe göre şekerin miktarı azalabilir yada artabilir.) Şeker ile de beraber 20 dk kadar kaynatıyoruz ve sütlacımız kıvam alınca altını kapatıp kaselere yada kuplara servis ediyoruz. 




Not: Ben sütlacı annemden öğrendiğim şekilde yani kaynatarak kıvam aldırıp pişiriyorum çünkü babam sütlacın içine nişasta ya da pirinç unu konup pişirilince yemezdi "bebek maması gibi oluyor koymayın" derdi bu yüzden de annem hep kaynatıp kıvam aldırarak pişirir ve eğer denerseniz göreceksiniz ki o nişastalı sütlaca göre çoookk daha lezzetli oluyor böylesi.

10 Aralık 2014 Çarşamba

Patlıcan Musakka


Malzemeler

  • 4 adet patlıcan
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet domates
  • 3 adet biber (ben üç kulak biber kullandım ama sivri biberde olabilir)
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 3 diş sarımsak
  • tuz
  • karabiber
  • kekik
  • pulbiber
  • sıvıyağ
  • su

Hazırlanışı 

               Öncelikleri patlıcanlarımızı picama şeklinde soyup halka halka dilimleyip bol kızgın yağın içine atıp çok eritmeden kızartıyoruz. Patlıcanlar kızarınca havlu peçete serdiğimiz herhangi bir kabın içene alıyoruz ki fazla yağlarını salsın.

                Patlıcanlar bir kenarda beklerken bir yandan da soğanları küp küp doğrayıp bir tava içerisine alıp üzerine kıymayı ilave edip çok az yağ ile kavurmaya başlıyoruz. Domateslerin ikisinin kabuğunu soyup küp küp doğruyoruz, biberleri de küp küp doğruyoruz aynı şekilde sarımsakları da doğruyoruz.. Kıyma suyunu salıp çektikten sonra sarımsakları, biberleri ilave edip az soteliyoruz ve domatesleri ekleyip hafif soteliyoruz. Domateslerde suyunu salınca salçayı ve baharatları ilave edip 1 su bardağı kadar su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.

               Sosumuz kaynarken herhangi bir fırın kabına patlıcanlarımızı diziyoruz. ve kaynayan sosumuzu üzerine yayıyoruz en üst kısmına da ayırdığımız biber ve domatesi halka halka kesip koyuyoruz 180 derecelik fırında 20 dk kadar pişirip çıkarıyoruz.





Not: Dilerseniz yemeğimizi fırına sürmek yerine yayvan bir pilav tenceresine düşeyip 10-15 dk ocakta tıkırdatıp da pişirebilirsiniz bu sizin isteğinize kalmış.

9 Aralık 2014 Salı

Damla Sakızlı Kek


Malzemeler

  • 3 yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı sıvıyağ 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 paket damla sakızlı vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un 
  • 1 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
Hazırlanışı
              Öncelikle her kekte olduğu gibi yumurta ve şekeri boza kıvamına gelene kadar çırpıyoruz sütü ve sıvıyağı ekleyip bir kez daha çırpıyoruz.Unu, vanilyayı ve kabartma tozunu eleyip tekrar çırpıyoruz ve mikseri bir kenara bırakıp isteğe göre limon kabuğunu ilave edip bir spatula yardımı ile yeniden karıştırıp yağlanmış kek kalıbına döküyoruz. 170 derecelik fırında kürdan ile kontrol ederek pişiriyoruz. Ve göreceksiniz ki kek pişerken ev buram buram sakız kokacak ve yine yerken de hem aynı kokuyu alacak hemde sakız tadını hissedeceksiniz.



Not: Ben kekin ölçülerini normal kek kalıbına göre verdim fakan benim gibi baton kek kalıbında yapacaksanız sütü yarım su bardağı olarak azaltın.

8 Aralık 2014 Pazartesi

Yumurtalı Ekmek



                        Malum evimizde çoğu zaman bayat ekmeklerimiz oluyor sobalı evde oturanlar şanslı bayat emekleri sobada mis gibi kızartıp tüketebiliyorlar ama bizim gibi kaloriferli evlerde olanlarda tost makinesine ya da ekmek kızartma makinelerine  talim ediyor. Eh bundan sıkılınca da başka alternatiflere baş vuruyoruz bayat ekmekleri değerlendirmek için annemin en eski yöntemini deniyorum hemencik ve mis gibi tazelenmiş oluyor kahvaltıya yetişiyor ekmeklerimiz hemde bu sayede haşlanmış ya da tereyağ da yumurta yemeyen kocama da yumurta yedirmiş oluyorum :) işte tarifim;

Malzemeler

  • 7-8 dilim bayat ekmek
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yumurta
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
Hazırlanışı 

              Öncelikle süt ve yumurtayı bir kabın içerisine alıp çırpıyoruz. Bir tavanın içerisine sıvıyağı koyup ocağın altını yakıyoruz ki yağ kızsın. Dilimlenmiş ekmekleri sütlü karışıma batırıyoruz her iki yanı da ıslandıktan sonra kızgın tavaya koyuyoruz ve iki yanını da kızartıp alıyoruz ekmekleri.



6 Aralık 2014 Cumartesi

Sulu Köfte


Malzemeler

  • 250 gr kıyma
  • 2 adet kuru soğan 
  • 2 adet patates
  • 1 su bardağı bezelye 
  • yarım demet maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
  • pulbiber
  • kekik
  • nane
  • sıvıyağ
  • un
Hazırlanışı

              Öncelikle kıymamızı bir kabın içerisine alıyoruz üzerine bir küçük soğanı rendeliyoruz, maydanozları ince ince kıyıp ekliyoruz baharatları da ilave edip yumurtayı kırıp güzelce yoğuruyoruz. Köfteyi yoğurduktan sonra bir tepsinin içerisine un koyup zeminin un ile kaplayıp köfteleri minik minik toplar olarak yuvarlayıp unun çerisine atıyoruz.
                         Köftelerin hepsini yuvarladıktan sonra tepsimizi sallıyoruz ki bütün köfteler una bulansın.

                        Köfteleri hazırladıktan sonra 1 adet soğanı küp küp doğrayıp bir tencere içerisine alıyoruz. Patatesleri de küp küp doğrayıp bir kenarda bekletiyoruz.Soğanların üzerine 3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ilave edip kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince üzerine salçayı ilave edip bir kaç çevirip doğradığımız patatesleri ilave edip az kavuruyoruz. Patateslerin üzerini geçene kadar su ile doldurup kaynamaya bırakıyoruz. Yemek kaynamaya başlayınca köftelerimizi tek tek suya salıyoruz ve bezelyelerimizi de ilave edip 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynamaya bırakıyoruz.Patateslerimiz yumuşayıp köftelerimiz pişince yemeğimiz hazır demektir altını kapatıp servis ediyoruz.



Not: Dilerseniz yemeğin içerisine havuçta ilave edebiliriz. Ve yine dilerseniz köftenin içerisine pirinç yada bulgurda koyabilirsiniz yoğururken.

5 Aralık 2014 Cuma

Kış Salatası


                     
                             Malum kış ayları geldi ve grip salgın olarak geziyor dolayısıyla bol bol yeşillik yiyip vitamin depolamalı. Bizim evde bol bol salata tüketiliyor ve eşim çoookkk seviyor hem vitamin deposu hemde kış lezzetleri ayrı bir lezzetli bizim için bu yüzdende salatayı bol bol tüketiyoruz.


Malzemeler

  • yeşil soğan
  • marul
  • mor lahana
  • havuç
  • turp
  • salatalık 
  • domates
  • 1 limon suyu
  • yarım çay bardağı zeytin yağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

               Bütün malzemelerin miktarı tamamiyle size kalmış az yada çok hepsinden kullanabilirsiniz. Soğan ve marulları ayrı ayrı ince ince kıyıp bir kenarda bekletiyoruz. Havuç ve turbu yine ayrı ayrı rendenin büyük gözü ile rendeliyoruz ki yerken lezzetli bol bol gelsin ağzımıza. Mor lahanamızı da ayrı bir köşede ince ince kıyıyoruz. Domatesleri küp küp doğruyoruz. Salatalıkları ister küp küp isterse uzun şeritler halinde kesiyoruz.
derince bir servis tabağının içerisine doğradımız soğanları bir köşeye koyuyoruz. Marulları başka bir köşeye koyuyoruz, havuçları bir köşeye, turbu bir köşeye koyuyoruz, lahanamızı da ayrı bir köşeye koyup çiçek şekli oluşturuyoruz ve ortası boş bırakıp orta kısmına da domatesi koyuyoruz. Şeritler şeklinde kestiğimiz salatalıkları da şekilli şekilde yerleştirip, zeytin yağı limon suyu ve tuzu bir kabın içerisinde karıştırıp salatamızın üzerinde gezdiriyoruz ve servise hazır. Dilerseniz salatamızı karıştırarak da servis edebilirsiniz fakat bu şekilde hem sunumu ayrı bir güzel oluyor hemde yerken her lezzetin tadına varıyorsunuz ayrı ayrı.



4 Aralık 2014 Perşembe

Tas Kebabı


Malzemeler

  • 1 kg kırmızı et
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet patates
  • 1 su bardağı bezelye
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • tuz 
  • sıvıyağ
  • su 
  • karabiber
Hazırlanışı

              Öncelikle etimizi küp küp doğrayıp yıkıyoruz ben genelde düdüklüde haşlıyoruz ve yıkadıktan sonra çok az sıvıyağ ile tencereye alıp et suyunu bırakıp çekene kadar kavuruyorum. Et suyunu salıp çektikten sonra etin üzerini geçene kadar su le doldurup düdüklünün kapağını kapatıp kaynamaya bırakıyorum. Kaynamaya başladıktan sonra 20 dk kaynatıp altını kapatıp 20 dk kadar dinlendirip havasını alıp açıyorum. Bezelyeleri su dolu tencereye koyup kaynamaya bırakıyorum ve 10 dk kaynattıktan sonra süzüyorum. Patatesleri soyup küp küp doğrayıp bol yağda kızartıp çıkarıyorum. Soğanı küp küp doğrayıp bir tava içerisine çok az yağ ile alıp kavuruyorum. Pembeleşen soğanlara salçayı ilave edip salça çiğ kokusunu salana kadar kavurup altını kapatıp düdüklü içersin deki sulu ete salça sosunu ilave edip tencerenin altını yakıyorum. Kaynamaya başladıktan sonra tuzunu ve karabiberini ilave edip haşladığım bezelyeleri de koyuyorum ve bir 20 dk kadar kaynattıktan sonra altını kapamadan 1-2 dk önce kızarttığım patatesleri de ilave edip 1-2 dk daha kaynatıp altını kapıyorum.  Yanına mis gibi bir tereyağlı pilav ve ayranla servis ediyorum. 


Not: İsteğe göre yemeğinizin içerisine havuçta ekleyebilirsiniz bu sizin isteğinize kalmış.

3 Aralık 2014 Çarşamba

Nohut Yemeği


Malzemeler

  • yarım kg nohut
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • su 
  • tuz
  • sıvıyağ

Hazırlanışı

              Öncelikle nohutumuzu bir gün önceden yada sabahtan sıcak su ile ıslıyoruz en az 4 saat sonra suyunu süzüp düdüklü tencereniz varsa ona koyup yeteri kadar su ile doldurup kapağını kapatıp kaynamaya bırakıyoruz kaynamaya başlayınca ses çıkarıcaktır ve sadece 8-10 arası kaynaması yeterlidir nohutun. He dersenizki düdüklü yok öleyse suya basıp 4 saat bekledikten sonra suyunu süzüp bir tencere içerisine alıp yeteri kadar su ile doldurup kaynamaya bırakıp kaynadıkçada yumuşaklığını kontrol edebiliriz. Düdüklüyü 10 dk kaynatıp altını kapatıyoruz ve bir 20 dk kadar bekletip havası normale dönünce havasını alıp kapağını açıp süzüyoruz. 

             Soğanlarımızı küp küp doğrayıp başka bir tencere içerisine alıp 3 yemek kaşığı kadar sıvıyağ ekleyip soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince salçamızı ekleyip bir kaç çevirip nohutu ilave ediyoruz bir tatlı kaşığı tuz ilave edip bikaç kez çevirip nohutların üzerini geçene kadar su ile doldurup kaynamaya bırakıyoruz ve 20-25 dk kadar kaynadıktan sonra yemeğimiz hazır.

             Yanına tereyağlı bir pirinç pilavı, bolll turşu ve yoğurt ile afiyetle yiyoruz :)



Not: Dilerseniz yemeğinizin içerisine haşlanmış et, pastırma ya da sucukta ilave edebilirsiniz bu tamamiyle sizin arzunuza kalmış.

Dip Not: Ben genelde bir paket nohutun hepsini bir defada ıslayıp düdüklüde haşlayıp buzdolabı poşetlerine doldurup buzluğa atıyorum ve yemek yapmak istediğim zaman buzluktan çıkarıp sadece soslayıp pişiriyorum.

2 Aralık 2014 Salı

Mantar Yemeği


Malzemeler
  • yarım kg kültür mantarı
  • yarım kg tavuk göğsü
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet domates
  • 3 adet sivri biber yada etli biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • tuz
  • karabiber
Hazırlanışı

              Öncelikle soğanları ince ince kıyıyoruz bir tencere içerisine alıyoruz ve tavuk göğüslerini de küp küp doğrayıp yıkayıp soğanların üstüne ilave edip çok az da sıvıyağ ekleyip ocağa koyuyoruz. Tavuk ve soğanlar sotelenirken domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Biberlerin tohumlarını çıkarıp onları da küp küp doğruyoruz. Mantarların da kabuklarını soyup yıkayıp küp küp doğruyoruz. Tavuklar sotelendikten sonra biberleri ekleyip bir kaç kez çevirip domatesleri ilave ediyoruz. Domatesler suyunu salınca salçayı ilave ediyoruz bir kaç kez de öle çevirip mantarları ekliyoruz ve baharatları ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. 20-30 dk kısık ateşte kaynadıktan sonra yemeğimiz hazır. 



Not: Dilerseniz yemeğin içerisine tavuk yerine patlıcanda ilave edebilirsiniz ki aynı tadı ve lezzeti verecektir.

Kaçırmayın Derim ( 4 )


              Evetttt yine kaçırılmamasını istediğim bi ürün hemde gayet normal bir fiyata şimdi diceksiniz ki neymiş o ürün? Efenim instagram yada böle sunum sayfalarını takip eden çoğu üyemiz bilir böle kocaman peynir tabaklarının içinde ki rengarenk çeşitli peynir bıçakları vardır böle renkli renkli ve çok cici ve bilenler yine bilir ki bunlar nette yada marka mağazalarda oldukça hatırı sayılır fiyatlara satılıyor ve almak istesekte "amannn ona o parayı verene kadar başka bişi alırım"  diyoruz. Fakat ben hafta sonu TEDİ ye uğramıştım ve gözlerime inanamadım çookkk sevindim çünkü peynir bıçakları oraya gelmiş ve netteki yada o marka mağazalardaki fiyatlarının yarısına sadece 10,00TL ye aldım hemde 5li setini eğer yakınlarınızda bi yerde TEDİ varsa ve bu bıçaklardan istiyorsanız kaçırmayın derim ;) heeee DÜZCE' liler malum orda TEDİ yok ama tedi yoksa bunu almıcakmısınız tabiki hayır bu bıçaklar Düzce de SEPETÇİ de mevcutmuş bilesiniz ;)


1 Aralık 2014 Pazartesi

Fırın Makarna


Malzemeler

  • 1 paket fırın makarna 
  • 1 paket hazır beşamel sos 
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 büyük kase rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı 

                Makarnaları haşlamak için kaynar suya koyuyoruz ve onlar haşlanırken bir yandan da beşamel sosu hazırlıyoruz. Sütü bir tencere içerisine alıp toz hazır sosu döküp karıştırıp pişirmeye bırakıyoruz.(İsterseniz sosu evde kendinizde hazırlayabilirsiniz fakat zaten uzun bir işlem olduğu için pratik olması için ben hazır kullanıyoruz.) Makarnalar piştikten sonra süzüp boşalttığımız tencereye yada büyük bir kabın içerisine alıyoruz üzerine beşamel sosu döküyoruz ve rendelenmiş kaşardan biraz tencerenin içine döküp güzelce karıştırıyoruz. Karıştırdığımı makarnayı herhangi bir fırın kabına döküp güzelce yayıyoruz ve üzerini de peynirle kaplayıp 180 derecelik fırına sürüp üzerine kızarana kadar pişiriyoruz.


Not: İsteğe göre makarnamızın içerisine beyaz peynir, garnitür veya kıymalı makarna sosu yapıp ekleyebilirsiniz.