Hani çocukken yediğimiz tatlar vardır ya en olmadık anda insanın aklına düşüp sizi alıp taaaaa seneler öncesine anılarınızın en köşesine götürür. İşte bu börekte tam öyle bir tat. Yerken sizi alıp taaa anılarınıza çocukluğunuza sürüklüyor. Kıyır kıyır muhteşem tadıyla tüm ezberleri bozup "Ne varsa eski tariflerde var" dedirtiyor. İşte annemin patlıcanlı börek tarifi;
Malzemeler
- 1 yumurta
- 1 çay bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı tuz
- aldığı kadar un
İçi İçin
- 3 adet patlıcan
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 çorba kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- sıvıyağ
Üzeri için
- 1 çorba kaşığı yoğurt
- 1 çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı
İlk olarak patlıcanları alacalı şekilde soyup küp küp doğruyoruz. Soğanı soyup ince ince doğruyoruz ve bir tavaya alıp yeterli miktarda sıvıyağ ile kavuruyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Pembeleşen soğanlara domatesi ilave ediyoruz. Domatesler biraz suyunu salınca salçayı ekleyip bir kaç kez çevirip patlıcanları ekliyoruz ve tuzunu karabiberini ilave edip parlıcanlar yumuşayıncaya kadar kavurup altını kapayıp soğumaya bırakıyoruz.
Un hariç tüm hamur malzemelerini bir kaba alıp güzelce karıştırıp azar azar un ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz.
Hamurumuzda hazır olunca hamuru 2 ye bölüp oklava yada merdane yardımı ile herhangi bir fırına giren tepsi büyüklüğünde açıp yağlanmış olan tepsinin içerisine yerleştiriyoruz.
Yerleştirdiğimiz hamurun üzerine hazırladığımız iç malzemesini her yanına eşit şekilde yayıyoruz ve kalan diğer hamuruda aynı şekilde açıp iç malzemenin üzerini örtüp kenarlarını kapatıyoruz.
Son olarakta üzerine yoğurt ve sıvıyağı çırpıp fırça yardımıyla sürüyoruz ve 180 derecelik fırında alt ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz.
çok çok sevdiğim bi börektir fakat elle yemeye kalkınca içinden patlıcanların dökülmesi de ayrı bi sinir bozucu...
YanıtlaSilahaha sormayın bende ona bir türlü çözüm bulamadım artık ayırıyorum katlarının öle yiyorum içi dökülmesin diye :))))))))
Siloh eline sağlık bende bloğa beklerim :)
YanıtlaSilteşekkür ediyorum :) hergün mutlaka ziyaret ediyorum ;)
SilHiç denemedim ama patlıcan dolması hariç herşeyde severim.
YanıtlaSilBen bunu bir deneyeyim:)
Ellerinize sağlık.
Sevgiler
mutlaka deneyin hiç pişman olmayacaksınız :)
SilHemen deneyeceğim, harika görünüyor. :)
YanıtlaSilinşallah beğenirsiniz :)
Silpatlıcan ı herşeyde çokkk severimmm
YanıtlaSilben annemi özledimmmm. ben yapamıyorum da :-)
eline sağlık nefis görünüyor.
gel annem ben gel ben sana yaparımmmmmmmmmmmm
SilPatlıcanı çocuklar pek sevmiyor ama aynı yöntemle farklı bir iç harcı yaparak denenebilir. Elinize sağlık çok leziz görünüyor.
YanıtlaSilevet evet başka içlerlede çok güzel oluyorrr ama inanın içinde patlıcan eriyip gidiyor belki çocuklar bunda anlamazlar :)
SilKokusu buraya kadar geldi. Yanına da ayran çok iyi gider. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilohhhh misss :)
Silayy ben de bugün börek paylaştım sayfamda,ama senin börek benimkini döver:)
YanıtlaSileline sağlık,sevgiler
estağfurullahhhh seninkide gayet nefis kavga etmesinler oturup beraber çay içsinler bence :)
SilBöreği gördüğüm andaki tepkim "Allah'ım sana geliyorum " :) Nasıl severim hamur işini.Birde taaa Adıyamanda sürekli evde sürekli evde habire ye dur :) Nasıl vericem sonra bu kiloları :D
YanıtlaSilahahaha sormayın bende evlendikten sonra öle oldum ama karar verip diyete başladım bakalım amacıma ulaşacakmıyım :)))))))))))))
SilPatlıcanlı böreği ilk kez burada gördüm. Böreğin içine patlıcan koyma fikrini hiç ama hiç sevmedim ve tatları zihnimde örtüştüremedim fakat ön yargımı yıkmak amacıyla deneyeceğim :) Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilaaaaaaa çok şey kaybetmişsiniz öleyse çünkü patlıcanlı bir sürü börek tarifi vardır ve hepsi birbirinden lezzetlidir ayrıca patlıcan poğaçalara çok yakışıyor bence tabuları yıkıp mutlaka deneyin derim :)
SilElinize sağlık.Patlıcanlı börek hiç denemesemde çok lezzetli olacağına eminim.
YanıtlaSilmutlaka deneyin derim gerçekten çok lezzetli :)
Siloffff misss misss patlıcanlı her şeyi severim hamur işi tüketmemeye gayret ediyorum ama böyle olunca can dayanmaz:))) ellerinize sağlık
YanıtlaSileh bunuda misafir gelince denersiniz azıcık ucundan da tadarsınız olmazmı :)
SilEllerinize sağlık! Çok çok güzel görünüyor.
YanıtlaSilBlogunuza üye oldum. Bende makyaj ve bakım üzerine yazıyorum. Bloguma beklerim:)
nurluguzellik.blogspot.com.tr
teşekkür ederimmmm hoşgeldiniz bloğuma ve hemencik bende geliyorum size :)
SilBöreğin sadece 2 kattan oluşması fikri hoşuma gitti. Patlıcanı ailecek çok severiz.Fakat börekte patlıcanı denememiştim.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilevetttt 2 kat olması pratiklik açısından süper oluyor mutlaka deneyin böreklerde patlıcanı derim lezzet patlaması oluyor inanın :)
Silçok severim ama hiç yapmadım tarifi not aldım sevgiler
YanıtlaSilinşallah beğenirsiniz sizde :)
SilHer zaman ki gibi super gorunuyor ellerine saglik canim ;-)
YanıtlaSilsağol bacımmmmm :)
SilBu tarife bayıldım. Blog keşfinde çok güzel bloglar keşfediyoruz. Ben de beklerim bloğuma. Sevgiler.
YanıtlaSilevet çok lezzetli bir börek :) hoşgeldiniz bende geliyorum hemen
SilHer seferinde çok brğenerek yiyoruz,teşekkür ederim paylaştığınız için🌸🌸
YanıtlaSil