22 Ağustos 2014 Cuma

Kandıra'nın Cevizli Lokumu


             Kandıra da pek meşhurdur cevizli ve peynirli lokum bir nevi poğaça tarzı bir hamur işidir aslında ve hep özel günlerde, Kur' an okumalarında, günlerde ve bayramda mutlaka yapılıyor ve de ekmek fırınlarında da her zaman bulmanız mümkün. Aslında Kandıra hatunları lokumun hamurunu fırından alıp yapıyorlar aldıkları hamuru azıcık daha çoğaltıp sonra şekil verip evdeki fırınlarında yada mahallelerinde ki köy fırınlarında pişiriyorlar. Ancak ertesi gününün akşamına kadar kuruyor lokumlar hazır hamur alınıp yapıldığı için. E bende taktım kafaya bu lokuma kendi yorumumu katıp yapıcam diye ve yaptım oldu :) işte benim yorumum ile kandıra lokumu :)

Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya
  • aldığı kadar un 
İç Harcı İçin
  • çekilmiş ceviz
  • yenibahar
Hazırlanışı 

                   Sütü, sıvıyağı, tuzu, şekeri ve mayayı bir kabın içerisine alıp maya eriyene kadar karıştırıyoruz maya eridikten sonra azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Nemli bir bezle hamurun üzerini örtüp mayalanmaya bırakıyoruz.
                  Yarım saat hamur mayalandıktan sonra istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp merdane yada elimiz ile pide yapar gibi uzun şekilde açıyoruz hamuru



                  Açtığımız hamurun üzerine bir fırça yardımı ile aşırıya kaçmamak kaydıyla sıvıyağ sürüyoruz ve istediğimiz miktarda ceviz ve de yenibahar serpip rulo şeklinde sarıyoruz.



                            Sardığımız hamuru 3 parmak genişliğin de kesip herhangi bir yağlanmış fırın tepsisine dik şekilde diziyoruz.



                             Bütün hamura aynı işlemi uygulayıp tepsinin hepsini dolduruyoruz ve bir 15 dk kadar tepsi mayalanmasına bırakıp mayalanma sonunda 180 derecelik fırında güzelce kızarana kadar pişiriyoruz.



Not: İsterseniz lokumun içerisine ceviz yerine rendelenmiş peynir de koyabilirsiniz onun tadıda en az ceviz kadar güzel oluyor.
        Lokumun üzerine ben fırına sürmeden çok az sıvıyağ gezdirdim siz isterseniz yumurtada sürebilirsiniz yada çok az yoğurdu çırpıp onuda sürebilirsiniz hepsi güzel şekilde kızarmasını sağlar ama hiç bişey sürmeseniz dahi fotoğraftaki gibi kızarıyor endişelenmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder