1 Eylül 2014 Pazartesi

Pişi (Pesmet)


          Genel ismi pişi olarak bilinse de bizim oralarda yani Düzce' de pesmet olarak biliniyor. Ne zaman ekmek yapılsa bir evde kalan hamurla hemencik pesmet yapılır bizde hatta bayram için arefe günlerinde ekmek yapılırken kalan hamurla özellikle pesmet yapılır ve konu komşuya dağıtılır biz böyle gördük böyle büyüdük pesmetin yeri ayrıdır anlayacağınız bizde. He diceksiniz ki sadece ekmek yapıldığı zamanlarda mı yapılır tabiki hayır camınız pesmet çeksin yeterki hemencik hamur yoğrulur çay demlenir pesmetler kızarır :) işte tarifiii;

Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık su
  • yarım paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un 
Hazırlanışı

               Bir kabın içerisine ılık su ve maya alınır ve maya eriyene kadar karıştırılır tuz ve azar azar un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edilip üzeri nemli bez ile örtülüp mayalanmaya bırakılır.Mayalandıktan sonra bir tepsinin yada tezgahın üzerine bir miktar un serpilip hamurdan istediğimiz büyüklükte parçalar koparılır.



                        Kopardığımız hamuru istediğimiz şekilleri vererek tepsiye sıralayıp hem mayalanmasını sağlıyoruz hemde kızartmak için pratik bir şekilde bütün hamuru sıraya koymuş oluyoruz.



                           Tüm hamura şekil verdikten sonra bir tava içesine aşıra kaçmamak kaydıyla sıvıyağ koyup altını yakıyoruz ve hamurların iki yanı da kızarana kadar güzelce pişiriyoruz.


                          Pişen hamurları tavadan aldıkça yenilerini ekleyip pesmetlerimizi kızartıyoruz ve yanına
da mis gibi çay demleyip afiyetle yiyoruz :)


Not: İsterseniz hamuru evde yoğurmak yerine ekmek fırınlarından hazır hamur alıpda yapabilirsiniz.
        İllaki pişilerin şekli benimkiler gibi olacak değil isterseniz yuvarlak şekil verip ortalarını delebilirsiniz.
        Yine isteğe bağlı olarak pişilerin içerisine sucuk, sosis, peynir ya da domates ve biber koyup öylede kızartabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder