20 Kasım 2014 Perşembe

Ispanaklı Gül böreği


Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt 
  • yarım su bardağı yoğurt (mümkünse sulu yerinden)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket yaş maya
  • aldığı kadar un 
İçi İçin
  • 1 kg ıspanak 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
Üzeri İçin 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta 
  • çörek otu
Hazırlanışı

               Öncelikle hamuru yoğurmak için bir kabın içerisine sıvı malzemeleri koyup maya eriyene kadar karıştırıyoruz ve maya eriyince azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurun üzerini nemli bezle örtüp yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz. 

                Hamur mayalanırken yıkayıp ayıkladığımız ıspanaklarımızı istediğimiz büyüklükte doğruyoruz soğanı küp küp doğrayıp ilave ediyoruz tuz ve baharatta ekleyip güzelce elimiz ile hem karıştırıp hem ovuruyoruz ki ıspanaklar biraz sensin.

                Hamur mayalandıktan sonra hamurdan istediğimiz büyüklükte bezeler koparıp oklava yada merdane yardımı ile küçük tepsi boyutunda açıyoruz.


                                        Açtığımız hamura bir fırça yardımı ile sıvıyağ sürüyoruz.

                                   Hamurun bir ucuna istediğiniz miktarda ıspanaklı iç koyuyoruz.


                               
                                                        Sıkı bir şekilde rulo yapıp sarıyoruz.



                                         Son olarakta gül şeklini verip fırın tepsisine diziyoruz. Bütün hamura aynı işlemi uyguladıktan sonra üzeri için ayrılan yoğurt ve yumurtayı çırpıp böreklerimize sürüp üstlerine de çörek otu serpiyoruz ve 170 derecelik fırında altları kızarana kadar pişiriyoruz.



Not: İsteğe göre böreğimizin içine ıspanak yerine patates, peynir, sucuk yada kaşar da konulabilir bu tamamen isteğe bağlı ama denediğinizde göreceksiniz ki gayet lezzetli ve yumuşacık börekleriniz olacaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder