27 Ekim 2015 Salı

Patlıcanlı Börek


               Hani çocukken yediğimiz tatlar vardır ya en olmadık anda insanın aklına düşüp sizi alıp taaaaa seneler öncesine anılarınızın en köşesine götürür. İşte bu börekte tam öyle bir tat. Yerken sizi alıp taaa anılarınıza çocukluğunuza sürüklüyor. Kıyır kıyır muhteşem tadıyla tüm ezberleri bozup "Ne varsa eski tariflerde var" dedirtiyor. İşte annemin patlıcanlı börek tarifi;

Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • aldığı kadar un 
İçi İçin
  • 3 adet patlıcan 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet domates
  • 1 çorba kaşığı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • sıvıyağ
Üzeri için 
  • 1 çorba kaşığı yoğurt 
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ 
Hazırlanışı
                 İlk olarak patlıcanları alacalı şekilde soyup küp küp doğruyoruz. Soğanı soyup ince ince doğruyoruz ve bir tavaya alıp yeterli miktarda sıvıyağ ile kavuruyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. Pembeleşen soğanlara domatesi ilave ediyoruz. Domatesler biraz suyunu salınca salçayı ekleyip bir kaç kez çevirip patlıcanları ekliyoruz ve tuzunu karabiberini ilave edip parlıcanlar yumuşayıncaya kadar kavurup altını kapayıp soğumaya bırakıyoruz. 

                 Un hariç tüm hamur malzemelerini bir kaba alıp güzelce karıştırıp azar azar un ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. 

                  Hamurumuzda hazır olunca hamuru 2 ye bölüp oklava yada merdane yardımı ile herhangi bir fırına giren tepsi büyüklüğünde açıp yağlanmış olan tepsinin içerisine yerleştiriyoruz.


                                                 Yerleştirdiğimiz hamurun üzerine hazırladığımız iç malzemesini her yanına eşit şekilde yayıyoruz ve kalan diğer hamuruda aynı şekilde açıp iç malzemenin üzerini örtüp kenarlarını kapatıyoruz.


                                 Son olarakta üzerine yoğurt ve sıvıyağı çırpıp fırça yardımıyla sürüyoruz ve 180 derecelik fırında alt ve üstü kızarana kadar pişiriyoruz.





34 yorum:

  1. çok çok sevdiğim bi börektir fakat elle yemeye kalkınca içinden patlıcanların dökülmesi de ayrı bi sinir bozucu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahaha sormayın bende ona bir türlü çözüm bulamadım artık ayırıyorum katlarının öle yiyorum içi dökülmesin diye :))))))))

      Sil
  2. oh eline sağlık bende bloğa beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ediyorum :) hergün mutlaka ziyaret ediyorum ;)

      Sil
  3. Hiç denemedim ama patlıcan dolması hariç herşeyde severim.
    Ben bunu bir deneyeyim:)
    Ellerinize sağlık.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka deneyin hiç pişman olmayacaksınız :)

      Sil
  4. Hemen deneyeceğim, harika görünüyor. :)

    YanıtlaSil
  5. patlıcan ı herşeyde çokkk severimmm
    ben annemi özledimmmm. ben yapamıyorum da :-)
    eline sağlık nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gel annem ben gel ben sana yaparımmmmmmmmmmmm

      Sil
  6. Patlıcanı çocuklar pek sevmiyor ama aynı yöntemle farklı bir iç harcı yaparak denenebilir. Elinize sağlık çok leziz görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet başka içlerlede çok güzel oluyorrr ama inanın içinde patlıcan eriyip gidiyor belki çocuklar bunda anlamazlar :)

      Sil
  7. Kokusu buraya kadar geldi. Yanına da ayran çok iyi gider. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  8. ayy ben de bugün börek paylaştım sayfamda,ama senin börek benimkini döver:)
    eline sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. estağfurullahhhh seninkide gayet nefis kavga etmesinler oturup beraber çay içsinler bence :)

      Sil
  9. Böreği gördüğüm andaki tepkim "Allah'ım sana geliyorum " :) Nasıl severim hamur işini.Birde taaa Adıyamanda sürekli evde sürekli evde habire ye dur :) Nasıl vericem sonra bu kiloları :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahaha sormayın bende evlendikten sonra öle oldum ama karar verip diyete başladım bakalım amacıma ulaşacakmıyım :)))))))))))))

      Sil
  10. Patlıcanlı böreği ilk kez burada gördüm. Böreğin içine patlıcan koyma fikrini hiç ama hiç sevmedim ve tatları zihnimde örtüştüremedim fakat ön yargımı yıkmak amacıyla deneyeceğim :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaaaaaa çok şey kaybetmişsiniz öleyse çünkü patlıcanlı bir sürü börek tarifi vardır ve hepsi birbirinden lezzetlidir ayrıca patlıcan poğaçalara çok yakışıyor bence tabuları yıkıp mutlaka deneyin derim :)

      Sil
  11. Elinize sağlık.Patlıcanlı börek hiç denemesemde çok lezzetli olacağına eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mutlaka deneyin derim gerçekten çok lezzetli :)

      Sil
  12. offff misss misss patlıcanlı her şeyi severim hamur işi tüketmemeye gayret ediyorum ama böyle olunca can dayanmaz:))) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eh bunuda misafir gelince denersiniz azıcık ucundan da tadarsınız olmazmı :)

      Sil
  13. Ellerinize sağlık! Çok çok güzel görünüyor.
    Blogunuza üye oldum. Bende makyaj ve bakım üzerine yazıyorum. Bloguma beklerim:)
    nurluguzellik.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederimmmm hoşgeldiniz bloğuma ve hemencik bende geliyorum size :)

      Sil
  14. Böreğin sadece 2 kattan oluşması fikri hoşuma gitti. Patlıcanı ailecek çok severiz.Fakat börekte patlıcanı denememiştim.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evetttt 2 kat olması pratiklik açısından süper oluyor mutlaka deneyin böreklerde patlıcanı derim lezzet patlaması oluyor inanın :)

      Sil
  15. çok severim ama hiç yapmadım tarifi not aldım sevgiler

    YanıtlaSil
  16. Her zaman ki gibi super gorunuyor ellerine saglik canim ;-)

    YanıtlaSil
  17. Bu tarife bayıldım. Blog keşfinde çok güzel bloglar keşfediyoruz. Ben de beklerim bloğuma. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet çok lezzetli bir börek :) hoşgeldiniz bende geliyorum hemen

      Sil