8 Ekim 2014 Çarşamba

Biber Dolması


              Aslında mevsimi geçti dolmalık biberin ama iyice ararsak hala pazarda köylü pazarlarında köy biberi bulmak mümkün. Ben pek severim dolmanın her çeşidini tabi ki biber dolmasını da. E bilen biliyor nasıl dolma yapıldığını fakat bu tarif zaten bilenler değil bilmeyenlere yardım etmek amaçlı :) işte benim biber dolması tarifim;

Malzemeler

  • 1 kg dolmalık biber
  • 2 adet domates
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • yarım demet maydanoz
  • yarım demet dereotu
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı 7 çeşit baharat
  • yarım çay bardağı sıvıyağ
Hazırlanışı 

              Öncelikle pirinci yıkayıp bir tencere içerisine alıyoruz ve üzerine 1 su bardağı su, salçayı, 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve tuzu ekleyip suyunu çekene kadar karıştırıp pişmeye bırakıyoruz.

              Biberlerimizin sap kısımlarını bastırarak çıkarıp yıkayıp süzülmeye bırakıyoruz. Soğanı ve yeşillikleri doğrayıp suyunu çeker içimize ekliyoruz ve baharatlarıda ekleyip güzelce karıştırıyoruz.



                       İçimiz bir yandan soğurken domateslerimizi doğruyoruz çok ufak olmayacak şekilde ve soğuyan içi biberlerimize dolduruyoruz. Birlerin içini çok doldurmuyoruz çünkü pirinç piştikçe şişeceği için biberleri patlatabilir. Doldurduğumuz her biberin üzerini domates ile kapatıp tenceremize diziyoruz.

                       Biberlerin hepsini doldurduktan sonra tenceremizin içerisine biberlerin yarısını geçecek şekilde su ile doldurup kısık ateşte pişirmeye bırakıyoruz.Dolma kaynamaya başladıktan sonra ara ara kontrol ediyoruz ki suyu bitip yanmasın. Ve yine ara ara çatal yardımı ile kontrol ediyoruz biber yumuşadığı zaman dolmaların üzerine az yağ gezdirip bir iki dk tıkırdatıp ocağımızın altını kapatıyoruz ve dolmamız hazır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder