4 Aralık 2015 Cuma

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Hakkında Merak ettikleriniz Bu Sitede!

Sağlıklı beslenme yaşamımızın her döneminde hepimizin öncelikli konusu. Endişelerimizi gidermek ve sorularımıza cevap bulabilmek adına hemen bir bilene danışmak istiyoruz ve yaşadığımız çağ gereği ilk başvurduğumuz yer genellikle “internet” oluyor. Ancak, internetteki bilgi karmaşasından neyin doğru neyin yanlış olduğuna bir türlü karar veremiyor ve işin içinden çıkamıyoruz.
Sağlıklı gıda tüketimi dendiğinde akla öncelikli olarak “süt konusu” geliyor. Sütün beslenmemizdeki önemi tartışılamaz bir gerçek. Ancak, sağlıklı ve güvenli süt tüketimi konusunda pek çok doğru bilinen yanlışlar ve iddialar bulunuyor.
Sokak sütü, UHT süt, paketli yoğurtlar… derken liste uzayıp, gidiyor. Tıpkı sorularımız gibi… Lezzeti bir tarafa  ne kadar sağlıklı ürünler tüketiyoruz?
Geçtiğimiz günlerde süt ürünleri hakkında merak ettiğimiz neredeyse tüm soruları yanıtlayan, Ankara Üniversitesi hocalarının katkıları ile hazırlanmış bir siteye rastladık: http://suthakkindahersey.com/
Süt ile ilgili aradığınız tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz gibi Sizde uzmanlara soru sorabiliyorsunuz. İşte o siteden seçtiğim, süt ile ilgili bilmeniz gereken 2 önemli soru.
Daha fazla bilgi almak için siteyi ziyaret göz atmanızı mutlaka öneririm.
Soru: Evde yapılan yoğurtlar neden daha çabuk ekşiyor?
Cevap: Yoğurdun istenilen kıvam, lezzet ve besleyicilikte olması için mikroorganizmalardan arınmış süt kullanılması, taze maya kullanılması, mayalamanın uygun sıcaklıkta ve sürede yapılması gerekir.
Ev yapımı yoğurtlar bu koşullarda üretilemeyeceği için ve yoğurt yapılan kap kacak ve ortamda bulaşan mikroorganizmalar nedeni ile alkol fermentasyonu yaparak ekşimektedir. Ambalajlı yoğurtlarda ise kullanılan mayanın saf olması dışında üretim ortamlarında hava filtreden geçmekte ve kontrollü ortamda dolum yapılmaktadır.
Soru: UHT işlemi sonucunda probiyotik yani faydalı bakteriler yok olur mu?
Cevap: Sütteki bakteriler probiyotik (bağırsaklar için yararlı) değildir. Bu nedenle  çiğ süt, pastörize veya UHT sütler probiyotik bakateri kaynağı olarak nitelendirilemez.
Süt genel olarak bir probiyotik ürün olarak değerlendirilmez. Her gıdanın yararlı olduğu etki farklıdır. Süt daha çok insan beslenmesinde büyümeyi ve gelişmeyi artırıcı özelliği ile ve başta da bebek ve çocukların beslenmesinde önem arz eden bir gıdadır. Buradaki özelliği iyi bir hayvansal protein ve kalsiyum kaynağı olmasının yanında bağışıklık sistemini güçlendirmesindendir. Bu etkiyi de probiyotik mikroorganizmalardan sağlamaz.
Probiyotik bakteriler yoğurt, peynir, kefir gibi fermente olmuş ürünlerde bulunur. Çiğ sütler, pastörize sütler ve UHT işleminden geçmiş paketli sütler probiyotik özellik taşımazlar. Probiyotik fayda elde etmek için yoğurt, peynir ya da kefir tüketmek gerekir.



Bir boomads advertorial içeriğidir.

8 yorum:

  1. Biz bildiğimiz bir çiftlikten açık süt alıp yoğurdu kendimiz mayalıyoruz. Söz konusu yer uzak olduğundan içmelik her zaman alınmıyor, ozaman da kutu sütlerden tüketiyoruz. Ama açık sütün tadı yok onlarda malesef..

    YanıtlaSil
  2. bende bir gıda mühendisi olarak içerisine katılan katkı maddelerinden dolayı hazır yoğurtları önermiyorum.ama açık süt alırkende dikkat edilecek bir sürü husus var . açık sütlerin kesinlikle kaynatılması gerekiyor.

    YanıtlaSil
  3. Benim tercihim açık sütten yana . Bulamadığım zamanlarda ise cam günlük süt tercih etmeye çalışıyorum . Yoğurt konusu bence çok hassas . Çok uzun zaman oldu hazır yoğurtlar ile bağlarımı koparalı :) Evde mayalaması hem çok kolay hemde hazır yoğurtlardan çok daha lezzetli oluyor.

    YanıtlaSil
  4. Süt ve yoğurt hakkındaki bilgilendirme için teşekkürler Meltem Hanım.

    YanıtlaSil
  5. Hepimizin bilmesi gereken şeyler bunlar. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler canım ben açık süt alıp kaynatıyorum eski ve sağlıklı usul:) mayayı da yaptım nohuttan piyasa gerçekten doğal ürünü üretmediği sürece uzak durmaya çalışmalıyız.

    YanıtlaSil
  7. Imkanim oldukça bildiğim yerden ve açık süt alıyorum ondan peynir ve yoğurt yapıyorum. Fakat istanbul şartları ve bu yoğunluk içerisinde fazlaca yapamıyorum.

    YanıtlaSil
  8. Cok faydali bir yazi olmus tesekkurler

    YanıtlaSil