17 Nisan 2017 Pazartesi

Portakal Soslu Pasta



                     Bugün sizlere yine tarifi çokça sorulan bir tatlım ile tanıştıracağım. Biz çok sevdik bu tatlıyı hatta öyle ki 1 hafta içerisinde 2 kez yaptık ve bir dilim dahi kalmadan tükettik :) Özellikle yaz ayları için ferah ferah bir tat vericek tatlı bu. Hem kekinin lezzeti hem muhallebisi hemde yazın istediğiniz meyve ile uygulayabileceğiniz muhteşem meyve sosu ile hem çay sofralarını hemde kahve saatlerinizde göz dolduracak bir tarif. yiyen herkes bayılacak buna garanti veriyorum :) ayrıca kalabalık misafir grupları içinde biçilmiş kaftan. Hadi çok uzatmayıp tarife geçeyim.

Malzemeler

  • 5 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1.5 su bardağı un 
Muhallebisi İçin
  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı tepeleme un 
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 paket vanilya 
  • 50 gram margarin
  • 1 paket krem şanti
Portakal Sosu İçin
  • 4 adet büyük boy sıkılmış portakal suyu
  • 2 adet limon suyu
  • 2 çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 6 yemek kaşığı toz şeker
Keki Islatmak İçin
  • 1 su bardağı süt
               
Hazırlanışı 

                   İlk olarak kekimizi hazırlıyoruz ve bunun içinde 5 yumurtamızı ve şekeri bir kabın içerisine alıp mikser yardımı ile boza kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. Sütü ilave edip unu, kabartma tozu ve vanilyayı elekten geçirerek ekliyoruz ve son kez karıştırıp kek hamurumuzu hazır hale getiriyoruz. Yağlanmış dikdörtgen borcamımıza kek hamurumu döküp 170 derecelik fırında pişiriyoruz. 

                    Kek pişerken muhallebi malzemelerimizi krem şanti ve margarin hariç bir tencere içerisine alıp güzelce karıştırıp pişirmeye bırakıyoruz. Göz göz olup kaynamaya başlayınca ocaktan alıp içerisine margarini ilave edip ılınıncaya kadar dinlenmeye bırakıyoruz. 

                    Kekimiz piştikten sonra fırından alıp ilk sıcaklığını çıkınca bir karış yarımı ile sütü her yanına eşit gidicek şekilde keke yediyoruz. 

                    Muhallebi ılınınca içerisine toz haldeki krem şantiyi ekleyip mikser yardımı ile çırpıyoruz. Hazır olan muhallebimizi kekin üzerine döküp her yanına eşit şekilde yayıyoruz. 

                    Kek ve muhallebi dinlenirken portakal sosumuzu hazırlıyoruz. Ben portakalın suyunu sıktıktan sonra bir süzgeçten geçirdim ki tortuları  olmasın pürüzsüz bir kıvamı olsun istedim. Tüm sos malzemelerini bir tencere içerisine alıp pişirmeye bırakıyoruz ve kaynamaya başlayınca ocaktan alıp ilk sıcaklığı çıkıncada muhallebinin üzerine döküp yayıyoruz.

                     Tatlımız oda sıcaklığın gelince buzdolabına kaldırıyoruz ve en 5 saat kadar dinlendiriyoruz ki bence vaktiniz varsa bir gece dolapta dinlensin ertesi gün tadı çok daha muthiş oluyor. Ben servis etmeden önce çilek ve antep fıstığı ile süsledim portakal sosunun üzerinde muhteşem bir renk cümbüşü oluşturdular. 






Dip Not: Portakal sosu yerine mevsim meyvelerinden yapabilirsiniz. Mevsimine göre çilek, vişne, şeftali, kırmızı erik gibi yani ne seviyorsanız elinizde ne varsa onunla da olur sos.

3 yorum:

  1. ayy ama çok hoş bir tatlıya benziyor bu tadını çok merak ettim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem hafif hemde cok lezzetli siddetle tavsiye ediyoruz 😊😊😊

      Sil