19 Kasım 2014 Çarşamba

Cep Poğaça


Malzemeler

  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı yoğurt (Mümkünse yoğurt en sulu yerinden olsun)
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket yaş maya (Pakmaya)
  • aldığı kadar un 
Üzeri İçin
  • 1 yumurta sarısı
  • susam 
Hazırlanışı

              sıvı malzemelerin hepsini bir kabın içerisine alıp maya eriyene kadar karıştırıyoruz. Maya eridikten sonra azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edip hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat mayalanmaya bırakıyoruz. Hamur mayalandıktan sonra bezeler koparıp merdane yardımı ile pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz. 


                          Açtığımız hamurun yarısını sıvıyağ ile yağlayıp katlıyoruz yani yarım ay şeklini veriyoruz.



                                       Ve yine yarısını yağlayıp yeniden katlıyoruz üçgen şeklini veriyoruz.



                                   Son kez katladıktan sonra fırın tepsisine diziyoruz ve hepsine aynı şekli verdikten sonra üzerlerine önce yumurta sarısı sonrada susam serpip 170 derecelik fırında altları kızarana kadar pişiriyoruz.




                         Ve sunum önerisi size poğaçalarınızı kahvaltı yada çay sofrasına koyarken içlerine peynir, domates, biber ve maydanoz koyup öyle sunun yani poğaçanın bütün ceplerini doldurup sofraya öyle getirin ki hem sunumu şık olsun hemde doyurucu ve gerçekten leziz bir tadı olsun.

                          Ve yine bir öneri daha kahvaltılarda süper bir tat oluyor eğer kahvaltıya misafiriniz olacaksa veya kahvaltınız da değişiklik istiyorsanız mutlaka bu poğaçayı yapın ve bir gün önceden yapıp ertesi sabah çok hafif fırında ısıtarak yumuşacık şekilde yiyebilirsiniz çünkü birkaç gün bayatlamadan yiceğiniz zaman ısıtıp tüketebilirsiniz.

                           Ben maya olarak Pakmayayı tercih ediyorum ve hamur işlerimdede en çok yaş mayayı tercih ediyorum çünkü zaten her daim buzluğumda mevcut oluyor yaş mayam hamuru yoğurmaya başlamadan çıkarıyorum ve malzemeler hazır olana kadar mayan çözünmüş oluyor hemen hamurumu yoğurup dinlenmeye bırakıyorum yani kuru maya gibi beklemeden yoğurmuş oluyorum buda benden size küçük bir tavsiye ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder