15 Aralık 2014 Pazartesi

Kide (Dızmana)


                 Aslında bir göçmen böreğidir yani genellikle göçmenler bilir ve yapar bende yarı göçmen sayılırım annem ve babaannem de hep yaparlar. Küçüklüğümden bu yana en özel günlerde hep evimizde kide yapılırdı. Biz kide diyoruz bu böreğe ama dızmana ya da göçmen böreği diyenlerde çok yani herkes öğrendiği gibi söylüyor ismini. İste bizim kidemizin tarifi;

Malzemeler

  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağına yakın sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya 
  • aldığı kadar un 
İçi İçin
  • peynir (aslında ekşimik konuluyor yani diğer adıyla çökelek o yoksa peynirde koyabilirsiniz)
  • toz kırmızı biber
  • sıvıyağ
Üzeri İçin
  • 3 su bardağı çiğ süt kaymağı (yada yoğurt olabilir)
  • 1 yumurta 
Hazırlanışı

              Öncelikle hamuru yoğurmak için bir kabın içerisine suyu, sıvıyağı, tuzu ve mayayı alıyoruz maya eriyene kadar karıştırıyoruz az az un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edip üzerini nemli bir bezle örtüp mayalanmaya bırakıyoruz. 

               30-40 dk kadar mayalandıktan sonra peynirimizi rendeleyip içine istediğimiz miktarda kırmızı biber ilave edip karıştırıyoruz. Mayalanan hamurdan istediğimiz büyüklükte bir parça koparıp önce uzun bir rulo şekli verip sonrada o ruloyu bastırıyoruz. 


                                      Açtığımız hamurun üzerine bir fırça yardımı ile sıvıyağ sürüp hazırladığımız peynirli içten koyuyoruz.




                               Yukarıdaki fotoda görüldüğü gibi iki yanından tutup hamuru birleştiriyoruz ve sonrada 2 parmak kalınlığında kesiyoruz.


                                   Kestiğimiz hamurları fotoğrafta görüldüğü gibi tepsiye diziyoruz. Fakat fırın tepsisi yada herhangi bir borcama koymuyoruz çünkü mayalanıp pişmeye başladıkça hamurlar büyüyüp tepsiden taşıyor bu yüzden fırına girebilen derin bir alemiyon tepsiye koyuyoruz ki taşma ihtimali aza iniyor ve daha güzel pişiyor.


                                        Bütün hamura aynı işlemi uygulayıp tepsiyi dolduruyoruz.


                                        Hamurlara şekil verdikten sonra 15-20 dk tepsi mayası yaptırıyoruz ve fırına sokmadan kaymağı bir kabın içerisine alıp içine yumurta kırıp çırpıyoruz ve 1 bardak kenara ayırıp gerisini böreğin her yanına eşit gelecek şekilde döküyoruz.


                                        170 derecelik fırında üstleri ve altları güzelce kızarana kadar pişiriyoruz ve fırından çıkınca ayırdığımız kaymağı yeniden böreğin üzerine döküp dinlendiriyoruz ki üst kısımlarının sertliği yumuşamış oluyor.
 


Not: İsteğe göre hamuru yoğurmak yerine fırından hazır ekmek hamuru alarakta yapabilirsiniz çünkü ekmek hamuruyla yapılan bir börek bu zaten.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder