6 Kasım 2015 Cuma

Aşure


         Aşure ayı geçmeden elimi çabuk tutup bende aşuremi yapayım dedim. Fakat daha önce tek başıma hiç aşure yapmamıştım geçen yılda annem bendeyken ona yaptırıp olayı bir nevi beleşe getirmiştim :)))))))) ama malesef ki bu yıl annem bu ayda bana gelemeyeceği için iş başa düştü ve aldım notlarımla telimi önüme koyuldum işe :) azıcık korkuyla ve panikle başlasamda işe her aşama bittikçe bir rahatlama ve gurur ifadesi çöktü üzerime :)))))) ve başardım tek başıma hiç sorunsuz ve herkesten tam not alan bir sonuçla günü tamamladım :) öle abartılan ve gözde bütülen kadar hiççç bişi yokmuş normal bir yemeği yada tatlıyı yapmakta da hiç farkı yokmuş sadece malzemeler biraz fala ve aşamaları biraz uzun o kadar. İşte annemin babaannemin ve onlardan bana geçen bizim aşurenin tarifi;

Malzemeler

  • 1 kg buğday keşkeği
  • yarım kg  mısır keşkeği (mısır yarmasıda denir)
  • 5 su bardağı haşlanmış beyaz fasulye
  • 6 su bardağı haşlanmış nohut
  • 350 gr  kuru incir
  • 350 gr kayısı
  • 300 gr kuru üzüm 
  • 5 adet elma
  • 2 lt süt
  • 14 su bardağı toz şeker
  • karanfil 
  • çekilmiş fındık 
  • nar
  • hindistan cevizi



Hazırlanışı

                 Öncelikle bir gece önceden keşkeklerimizi sıcak su ile pis suları çıkana kadar 4-5 defa yıkıyoruz  ayrı ayrı tencerelerde birkaç taşım göz kararı su ile kaynatıyoruz ve altlarını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz ve ara ara karıştırıp sularını çektikçe kaynar su ilave edip yine dinlenmeye bırakıyoruz(yani biz böyle yapıyoruz ki ertesi sabah aşureyi katıklama işlemi kısa sürsün). Ertesi sabah keşkekleri büyükçe bir tencereye alıp yeniden su ilave ediyoruz ve tam olarak pişene kadar (yani iyice yumuşayacak annemlerin tabiri ile çiçek gibi açılıp iyice pişip yenecek kıvama gelecek) kaynatıyoruz. Keşkekler bir yandan kaynarken diğer yandan incirleri küp küp doğrayıp göz kararı su ile yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Kayısıyı da küp küp doğrayıp pişirmeye koyuyoruz. Üzümlerimizi de ayıklayıp yıkayıp pişirmeye koyuyoruz.


                   İncirler piştiğinde suyunu süzüp çekirdeklerinin ayrılması için yıkıyoruz ve süzdürüyoruz. Kayısı ve üzüm pişince altlarını kapatıp suyuyla bekletiyoruz. Keşkekler piştikten sonra kuru fasulyemizi, nohutumuzu, kayısıları ve üzümleri ilave edip (üzüm ve kayısı suyu ile ilave edilecek) sütümüzü kaynayıp ilave ediyoruz bütün bunları yaparken aşuremiz ocağa konmayacak çünkü keşkekler piştiği için artık kaynamasına gerek yoktur. Sütü de ilave ettikten sonra şekerimizi ilave edip güzelce karıştırıyoruz. Ölçüdeki şeker size az yada çok gelebilir siz kendi damak zevkinize göre ekleyiniz şekeri. Hepsini güzelce karıştırdıktan sonra bir cezvenin içerisine karanfilleri koyup 5 dk kaynatıyoruz ve sadece suyunu ilave ediyoruz aşureye. Elmaları soyup küp küp doğruyoruz ve onuda aşureye ilave ediyoruz en son olarakta incirimizi ekliyoruz ve aşuremiz katıklanmış oluyor.


                      Yaniii sıra aşuremizin Kur'anını okumaya geliyor eğer aşurenizi aşure ayında yapıyor ve komşulara dağıtmak için yapıyorsanız kesinlikle Yasin okuyup dua edip öyle dağıtmalısınız ki evinizden bereket eksik olmasın ve Rabbim tarafından niyet ve de dualarınız kabul olsun. Yasini de okuduysanız artık dağıtmak için servis edebiliriz aşurelerimizi ve üzerlerine de fındık, tarçın, hindistan cevizi ve nar ekleyip komşulara dağıtabiliriz.






Dip Not: Biz aşurenin kıvamını su yerine süt ile açıyoruz çünkü süt sudan çok daha fazla lezzet katıyor aşureye ve ilk defa duyuyoarum aşure de sütü diyenler için ise tüm büyük aşçı ve ustaların aşure tarifleri de sütledir çünkü asıl lezzetli aşure süt ile yapılandır ;) ve aşuremin beyaz olmasının en büyük nedenlerinden biride süttür.

              İncir, kayısı ve üzümü aşuremizden ayrı pişiriyoruz çünkü yumuşamaları gerekiyor ve incirin çekirdekleri ve suyunu aşureye ilave etmiyoruz ki aşuremizin suyu kararmasın.İnciri aşure ile kaynatırsanız incirin çekirdekleri aşurenizin kararıp tatsız olmasını sağlar bu yüzden ayrı kaynatıp süzüp güzelce yıkayıp çekirdeklerinden arındırırsanız bembeyaz bir aşureniz olur.

              Karanfilin sadece suyunu ilave ediyoruz ki yine aşuremizin suyu kararmasın.

              Keşkekler piştikten sonra tenceremizi ocaktan alıp aşuremizi öyle katıklayıp şekerimizi pişirmeden ekliyoruz ki keşkeklerin yumuşak halleri gidip takır tukur sertleşmelerini önlüyoruz çünkü keşkekler şeker ile pişerlerse katılaşıyorlar.

               Yine fındık ve tarçını da servis esnasında üzerine ilave edin aşurenin suyunu karartıyor tarçın.

              İsteğe bağlı aşurenizin içerisine kuş üzümü, portakal kabuğu yada limon kabuğu da ekleyebilirsiniz bu tamamiyle damak tadınıza ve istediğinize kalmış.



               Ve son olarakta narı aşurenin içerisine koymuyoruz çünkü ekşi tadını aşurenin tadına karıştırıyor.

26 yorum:

  1. İnanır mısın ben de süt tadını arıyorum aşurede. O beyaz, lezzetli tadı hep bana sütle daha iyi olur gibi gelirdi. Hiç yapmadım ancak yediklerim üzerinden böyle bir fikri düşnmüştüm :D. Kime sorsam yok süt katmadım demişti. Ben denersem sütle deneyecem :)
    Ellerine sağlık, sunumlar çok şık. Pisili peçeteye bayıldım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dimiii suyla yapıldığında resmen yavan bir tadı oluyor sanki şerbet yiyomuşsun gibi :) en güzel tat sütlü tadı mutlaka dene derim :)

      Sil
  2. çok güzel görünüyolar ellerine sağlık ben aşure yapmıştım ama seninkileri görünce tekrar yapmak istiyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ay her gün yapsak hergün yesek keşkeeeee :)

      Sil
  3. Ayy şahane görünüyor miss :)
    Ellerine sağlık , ALLAH kabul etsin canım .

    YanıtlaSil
  4. Eline sağlık,allah kabul etsin.

    YanıtlaSil
  5. Aynı yapıyoruz aşureyi sadece mısır keşkeği kullanmıyoruz onun dışında hepsi aynı. Çok güzel görünüyor Allah kabul etsin. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. onuda mutlaka deneyinnn ben onsuz aşureye aşure diyemiyorum çok lezzetli oluyor içinde :)

      Sil
  6. Eline sağlık canım bende aşureyi süt ile yapanlardanim. Daha Lezzetli geliyor bu yıl sona kaldım :) pazar günü inşallah bende yapacağım

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık sütle denemedim hiç:)

    YanıtlaSil
  8. ayyy en sevdiğim tatlının sütle yapıldığını duymak biraz ilginç geldi ama muazzam görünüyor eline sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. osmanlı zamanındaki tariflerdede süt mevcut aşure içerisinde asıl lezzeti inanın sütlü halindeki lezzeti :)

      Sil
  9. Nasıl hamarat nasıl hamarat :))) Harikasın yine :) Çok güzel görünüyorlar ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ahahaha bunu yazan blogger ruhu burda bedeni iflas temiş :D :D :D :D :D :D ben bende değilim :))))) sağol canımmmmm

      Sil
  10. Harika görünüyor ellerine sağlık. . Allah kabul etsin canım

    YanıtlaSil
  11. of off maşallah bi de sunumun da ne titiz temiz yaa eline sağlık valla :)

    YanıtlaSil
  12. İnşallah bugün ben de yapacağım güzel bir yazı olmuş sunum da bir o kadar güzel eminim tadı da çok güzeldir elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. Merhaba,
    google+ ta takip ediyordum sizi keşif etkinliğiyle blogunuza da ulaştım. Bana da beklerim :) www.blogluyorum.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba teşekkür ederim bende takipteyim sizi

      Sil