13 Ocak 2016 Çarşamba

Bazlama


                 Merhabalarrr bugün size çookkk eskilerden kalma bir tarif olan ekmekgiller ailesinden bazlama tarifi vericem. Geçen haftalarda bahsetmiştim komşularımı çaya aldığımı ve çayın yanına da bazlama yaptığımı. Bizim evimizde (yani annem ve babaannem de) sık sık olur hatta özellikle misafir geliceği zaman yaparlar çünkü bereketli olur yani ne kadar çok yenirse o kadar çoğalır gibi geliyor bize. O yüzden de kalabalık misafirde direk bazlamayı tercih ederiz. Aslında çok kolay ve pratiktir ama lezzetine bakınca çok zor ve meşakkatli gibi gelir insana. Hadi sözü fazla uzatmadan tarife geçeyim ben.

Malzemeler

  • 1 litre ılık su 
  • 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz 
  • aldığı kadar un 
Hazırlanışı

                   El yakamayacak derecede sıcak olan suyu, tuzu, şekeri ve mayayı bir kabın içerisine alıp maya eriyene kadar güzelce karıştırıyoruz. Maya eridikten sonra azar azar un ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz ve hamur un almayı kesince güzelce 10 dk daha yoğurup ağzını kapatıp 40-50 dk kadar sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. Hamur mayalandıktan sonra istediğimiz büyüklükte parçalar koparıp unlu bir zemine koyup parmaklarımız yarımı ile bastırarak yuvarlak bir şekil vermeye çalışıyoruz. Ben küçük porsiyonlar halinde ayarladım büyüklüğünü ama isterseniz daha büyükte yapabilirsiniz. Yanmaz yapışmaz bir tavayı içerisine yağ koymadan ölece ocağa koyup kızmaya bırakıyoruz. Tava kızdıktan sonra şekil verdiğimiz hamurları tavaya bırakıyoruz. 1-2 dk durduktan sonra spatula yardımı ile çeviriyoruz ve her 1-2 dk bir çevirerek güzelce kızartıp pişiriyoruz. Ve tüm hamura aynı işlemi uygulayıp pişiriyoruz. Sürekli çevirmek çok önemli çünkü ne kadar çok çevirirseniz hem yanmıyor hemde daha çok kabarıyor. Ve piştikten sonrada ılıkken tereyağ-acıka-reçel-çikolata gibi her çeşit kahvaltılıkla şahane oluyor :))






8 yorum:

  1. Hep marketten alirdim evde deneyim bakalim tutturabilecek miyim? ;)

    YanıtlaSil
  2. Çok severim bazlamayı, Tüplü sacın üzerinde yaparlar da tadından yenmez. Sac her evde bulunmayacağına göre çok pratik olmuş.Deneyeceğim ilk fırsatta. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Oy oy ellerine sağlık süper görünüyor :)

    YanıtlaSil
  4. anneme her pazar yaptırırım

    YanıtlaSil
  5. ahh ahh nasıl canım çekti ellerine sağlık haftasonu deneyeceğim bi bakalım olcakmı ;)

    YanıtlaSil
  6. merhabalar
    bloguma bırakmıs oldugun yorum uzere geldım
    blogun cok hos ve takıpteyim ;))
    sevgiler <3

    YanıtlaSil
  7. porsiyonluk ,çok güzel olmuş elinize sağlık .Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar,
    Bu görüntü beni heyecanlandırmaya yeter, puff pufff minnak lezzetler, elinize ve emeğinize sağlık...
    Bir de odun ateşinde saç üzerinde yapımına doyum olmaz, harikaaa:))
    Ben de beklerim sizleri, birlikte nice keyifli paylaşımlarımız olsun dileğiyle...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil