19 Aralık 2023 Salı

Erikli Turta 🥧

 Aslında ilkbahar da denediğim bi tarifti arşivde unutmuşum anjelik erik mevsimi geçti ama illede erikle olması gerekmiyor buzluktaki vişne, böğürtlen, frambuaz hatta çilekle bile olur 👌🏻 hepsiyle ayrı bir lezzet bombası olacağına eminim 🤤 eriklede şahane olmuştu tatlı-ekşi bombastik bir şeydi ben tarifi aşağı bırakıyorum beğenip kaydetmeyi ihmal etmeyin 😊🥧🍒🍓🫐🥭🍇


Erikli turta 🥧


Malzemeler;

-100 gram tereyağı (margarinde olur her türlü denedim tadında hiç bir fark olmuyor)

-1 yumurta

-1 çay bardağı sıvıyağ 

-1 çay bardağı yoğurt

-1 çay bardağı toz şeker

-6 çay bardağı kadar un (kıvamına bakarsanız ele yapışmıyorsa tamamdır yoksa ilave edebilirsiniz.)

-1 çay kaşığı tepeleme kabartma tozu

-1 paket vanilya

 

Erikli iç harç için;

-7/8 adet anjelik erik (mürdüm de olabilir herhangi baska bir meyvede)

-3 yemek kaşığı toz şeker 

-3 tatlı nişasta 


Üzeri için;

-Pudra şekeri


Hazırlanışı: öncelikle iç harcı hazırlamamız gerekiyor erikleri istediğimiz boyutlarda dorayıp bi tavaya alıyoruz üzerine şekeride ilave edip suyunu salana kadar pişiriyoruz suyunu salar salmaz nişastayı su ile açıp eriklere ilave ediyoruz ve kıvam alır almaz ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz.

Hamuru hazırlamak içinde un hariç tüm malzemeleri bir kaba alıp birbirine iyice yedirdikten sonra azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurun yarısını tart kalıbı yada kelepceli bir kalıba (borcam bile olabilir elinizde hangisi varsa) taban olusturacak sekilde elimiz yardimi ile yayiyoruz. Kenarları olanhavuz gibi bir taban oluşturduktan sonra soğuyan iç harcı hamurun üzerine alıp eşit şekilde yayıyoruz. Kalan yarım hamurlada istediğimiz şekillerde erikli harcın üzerini kapıyoruz ben kafesler oluşturup kapattım ve üzerine file badem serpip (illada olmasa gerekmiyo elimde vardı kullandım olmasada olur badem ) 180 derecelik fırına verip kenarları ve üstü kızarana kadar pişiriyorum fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığını çıkartıp pudra şekeri serpiyoruz 💁🏻‍♀️🥧













1 yorum: