Kuru yufka bilir misiniz?
Bizim yani özellikle Karadeniz kıyısındakilerin evlerinde mutlaka bulunur. Hatta ramazan hazırlıklarının en başında gelir (şimdilerde o kadar olmasada öncede kuru yufkalı böreksiz sahur olmazdı). Özellikle sahurlarda çok tercih edilirdi şimdilerde eskisi kadar yufka yapılmıyor hem sahurda ağır geldiğinden hemde malum artık un fiyatları eskisi gibi olmadığından çoğu evde yapılamıyor maalesef...
Ben böreğini çok severim su böreğiyle yarışır lezzeti ☺️ tarifi aşağıya bırakıyorum belki yufkaya denk gelir denemek isterseniz ama tabi tarifi beğenip kaydetmeyi ihmal etmeyin ☺️
Kuru Yufka Böreği
Malzemeler;
-10-12 yaprak kuru yufka
-3 su bardağı süt
-yarım su bardağı sıvıyağ
-2 sıvı kutu krema
-2 yumurta
-tuz
-1 kase beyaz peynir
Hazırlanışı; öncelikle böreği pişireceğimiz tepsiyi yağlıyoruz (ben alemiyon yada teflon tepside yapıyorum altı her daim daha iyi pişiyor onlarda) sonra yufka yapraklarını hafifçe sızan musluğun altında gezidirip ıslanmasını sağlıyoruz, ben tepsiye bütün olarak almıyorum yufkayı tepsiyle aynı boyutta olsa dahi mutlaka 3/4 parçaya kırarak yerleştiriyorum çünkü bana göre tepsiye bütün konduğunda kenarları piştikçe sertleşebiliyor. Her yufkayı tepsiye yerlestirdikten sonra süt, yağ ve 1 yumurtayı karıştırdığım sostan 1.5 kepce kadar üzerine gezdiriyorum. 4/5 yuflaya aynı işlemi yaptıktan sonra peyniri yayıyorum ve yine 4/5 yuflaya aynı işlemi yaparak böreği tamamlıyorum. Kalan sosun üzerine 1 yumurta daha ve 2 kutu kremayı ve de tuzu ekleyip çırpıyorum. Çırptığım karışımıda böreğin her yanına gelecek şekilde tamamen böreğin üzerine döküp 180 derecelik fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişiriyorum. Fırından aldıktan sonra üzerine menli bir bez yada tepsi örtüp hafif ılınınca kesip servis ediyorum ve gerçekten su böreğiyle yarışacak bir lezzeti oluyor 👌🏻



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder