27 Kasım 2014 Perşembe

Kekli Baklava


              Aslı çok fazla bilinen bir tatlıdır fakat bilmeyende çok insan var. Hem baklavadır hemde kekli bir tatlıdır. Çünkü alt ve üst katları baklavadır  ama arasında kek vardır :) ve tadı muhteşemdir hemde öyle normal baklavalara göre hem daha kolay hemde daha pratik hemde daha az risklidir. İşte bizim yani annemin artık benimde olan kekli baklava tarifimiz;

Malzemeler

  • 1 kahve fincanı yoğurt
  • yarım limon suyu
  • 1 kahve fincanı margarin (eritilmiş olarak)
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un 
Keki İçin
  • 3 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı çekilmiş fındık
  • 6 yemek kaşığı un 
Şerbeti İçin
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 5,5 su bardağı su
  • bir kaç damla limon suyu
Tatlının Üzeri İçin
  • 1 paket margarin
Hamuru Açmak İçin
  • nişasta

Hazırlanışı

               Öncelikle tatlımızın baklava olan kısmını hazırlamak için hamurumu yoğuruyoruz tüm hamur malzemelerini karıştırıp azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Yoğurduğumuz hamuru 30 eşit parçaya bölüyoruz yani cevizden az küçük minik toplar haline getiriyoruz ve iki guruba ayırıp 15 li ekip haline getiriyoruz. 15 erli guruba böldüğümüz hamurları minik bir merdane yada kavanoz yardımı ile nişasta serperek çay tabağı büyüklüğünde açıp aralarına aşırıya kaçmamak kaydı ile nişasta serpip yine 15 li iki grup olarak üst üste yığıyoruz. Bu işlem bitince üst üste yığdığımız hamurların bir gurubunu alıp büyük merdane ile tatlıyı yapacağımız tepsi büyüklüğüne gelene kadar açıyoruz. İlk 15 li gurubu yağlanmış tepsimize yayıyoruz hazır elimiz hamurlu iken diğer 15 li gurubu da açıp tepsi büyüklüğüne getirip bırakıyoruz. 

              Hamurlarımız bir kenarda açılmış beklerken diğer yandan da keki hazırlıyoruz.Önce şeker ve yumurtaları çırpıyoruz sonra un kabartma tozunu ekleyip çırpıyoruz en sonra fındığı ekleyip sonlandırıyoruz. Çırptığımız keki tepside yayılı olan hamurun üzerine döküp her yanına eşit dağılacak şekilde yaydırıyoruz. Kekin üzerine de masada bekleyen açılmış diğer hamuru yayıyoruz ve istediğimiz şekilde kesiyoruz. Kestikten sonra 1 paket margarini eritip tatlının üzerine döküyoruz. 180 derecelik fırına sürüp güzelce kızarana kadar pişiriyoruz. 

               Tatlıyı fırına sürer sürmez şerbetimizi de ocağa koyuyoruz. bol bol kaynıyor kıvam alınca altını kapatıp ılınması için bırakıyoruz. 

                Tatlı fırından çıkınca onuda hafif ılıtıp şerbitini veriyoruz ve yarım saat kadar dinlendirip şerbetini çektirdikten sonra servise hazır tatlımız.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder